This is a Suuntaviivat
  • View:

Lisää tietoa työhyvinvoinnista

Hyvää luettavaa

Sosiaali- ja terveysministeriön Työympäristön ja työhyvinvoinnin linjaukset vuoteen 2020

Sosiaali- ja terveysministeriö on tammikuussa 2011 vahvistanut sosiaali- ja terveyspolitiikan strategian Sosiaalisesti kestävä Suomi 2020. Tämän asiakirjan linjaukset täsmentävät strategiaa. Linjauksissa on kiinnitetty erityistä huomiota työympäristöä ja työhyvinvointia koskeviin työsuojelun osa-alueisiin.

 

Työelämää kehittämällä hyviin tuloksiin

Hallitusohjelman tavoitteiden mukaisesti työ- ja elinkeinoministeriön johdolla laajassa yhteistyössä työelämän toimijoiden kanssa valmisteltu Työelämän kehittämisstrategia hyväksyttiin toukokuussa 2012. Sen toteuttamiseksi valmistellaan laajaa Työelämän kansallista yhteistyöhanketta. Strategia työ- ja elinkeinoministeriön sivuilla  http://www.tem.fi/index.phtml?s=4698

 

Työhyvinvointi - uudistuksia ja hyviä käytäntöjä

Työterveyslaitoksen julkaisema työhyvinvointia laajasti käsittelevä esite

Lainaus teoksen johtopäätöksistä:
"Työhyvinvointi tarkoittaa turvallista, terveellistä ja tuottavaa työtä, jota ammattitaitoiset työntekijät ja työyhteisöt  tekevät  hyvin johdetussa organisaatiossa. Työntekijät ja työyhteisöt kokevat työnsä mielekkääksi ja  palkitsevaksi, ja heidän mielestään työ tukee heidän elämänhallintaansa.

Työntekijöiden työhyvinvoinnin tärkein tekijä on ehkä työntekijän suhde lähimpään esimieheensä. 
Mitä paremmin nämä linjajohtajat osaavat tunnistaa yksilön henkilökohtaisia kiinnostuksen kohteita 
ja huolia, sitä todennäköisemmin he pystyvät luomaan työtiimin, jossa työntekijän hyvinvoinnista tulee olennainen osa työn valmiiksi tekemistä...." 

 

Terveyttä edistävän työpaikan kriteerit 

Työpaikalla terveyteen vaikuttavien tekijöiden kirjo on laaja. Työntekijöiden terveyteen ja hyvinvointiin vaikuttavat:

  • johtamiskäytännöt
  • työyhteisöjen toimivuus
  • töiden organisointi
  • henkilöstön osaaminen ja voimavarat
  • työympäristö ja työturvallisuus
  • hyvät kumppanuudet, verkostot ja yhteistyö sekä
  • työterveyshuolto strategisena kumppanina.

Terveyttä edistävän työpaikan TEDI-yhteiskehittämisellä tarkastellaan näiden tekijöiden kautta työpaikan vahvuuksia ja kehittämiskohteita. Tämä tapahtuu henkilöstön ja johdon yhteistyönä. Terveys- ja hyvinvointitekijät kootaan terveyttä edistävän työpaikan kriteeristöksi, joka jää työpaikalle itsearvioinnin välineeksi. Lue lisää...

 

Telma 1/2013: Työelämä saatava online-tilaan

Työn muuttaminen paremmaksi onnistuu vain yhteistyöllä ja osaamisen jakamisella. TTK:n uusi strategia luotsaa työelämää kohti online-tilaa, jossa työtä sujuvoittava, viimeisin tieto on jatkuvasti jokaisen ulottuvilla, kertoo TTK:n toimitusjohtaja Jorma Löhman Telma-lehdessä 1/2013. Lue lisää... 

Piispa Seppo Häkkinen: Työmies – miehen työ. Puhe Keski-Suomen miesten illassa 6.9.2013 Jyväskylässä

Piispa Seppo Häkkinen Joulu - elämän leivän juhla. Joulutervehdys 2013

Luterilainen työetiikka

Lainaus Jaakko Heinimäen teoksesta Taskuetiikka, s. 166-169.

"Luterilainen työetiikka" merkitsee monelle velvollsuuden tuntoista raatamista, jossa kaikki muut elämänpiirit tallautuvat työelämän alle. - - - 

Luterilaisuuden pitäminen työhulluuden lähteenä perustuu melko lailla puutteelliseen aatehistorian tuntemukseen. Oikeasti luterilaisuus edustaa ennemminkin näkemystä, jonka mukaan asialliset hommat hoidetaan ja muuten ollaan kuin Ellun kanat. 

Lutherin mukaan Luoja pitää huolta luomastaan maailmasta panemalla ihmiset jakamaan lahjoja toisilleen. Jumalan lahjojen jakaminen tapahtuu ennen kaikkea perheessä, yhteiskunnassa ja kirkossa, ja lahjojensa jakamsita varten Jumala on perustanut erilaisia virkoja, joista keskeisimmät ovat isän ja äidin virka, sananjulistamisen virka sekä yhteiskunnallisen hallitsemisen virka. Näitä virkoja Luther kutsui myös Jumalan naamioiksi: jakaessaan lahjojaan Jumala kätkeytyy tässä maailmassa esimerkiksi äidin hahmoon. Kaikki yhteistä hyvää palveleva työ on yhtä arvokasta ja syvimmiltään Jumalan lahjojen jakamista: kirjanpitäjä, kirjastonhoitaja ja kalakauppias ovat Hänen Majesteettinsa salaisessa palveluksessa - ehkä jopa niin salaisessa, että eivät edes itse tiedä sitä. 

Lutherin työkäsityksen mukaan samalla ihmisellä on useita virkoja: kukaan ei ole pelkästään toimistosihteeri, toimitusjohtaja tai pikasuutari vaan jokainen on myös puoliso, äiti, isä, anoppi, serkku, naapuri tai ystävät, joita Jumala on sirotellut tähän maailmaan silkkaa huolenpitoaan. Juuri tähän perustuu luterilainen ellunkanamoraali: työt tehdään palvelevalla mielellä niin hyvin kuin osataan, mutta on ihmisellä parempaakin tekemistä. Elinkeinoelämän kansainvälinen työaikatilasto näyttäisi osoittavan, että tämä näkyy myös luterilaisessa työkulttuurissa käytännössä. 

Työn pitäminen ihmisarvon mittarina perustuu pikemminkin kalvinismiin: varhaiset kalvinistit  katsoivat, että maallinen menestyminen paljasti Jumalan suosion ja että siitä voitiin päätellä ihmisen kuuluvan taivaaseen valittujen joukkoon, ikään kuin Jumalan lähipiiriin. Vastaavasti ajateltiin, että jos asiat menivät päin helvettiä jo täss elämässä, se varmaankin kertoi myös iankaikkisesta kohtalosta. Ehkä Jumala ei halua lähettä ketään kylmiltään kadotukseen vaan pistää pienell ikuisuuden preppauskurssille jo täällä ajassa. 

Mutta luterilaisuuteen tällainen ajattelu ei ole koskaan kuulunut. Luterilaisuuden mukaan ihmisen arvo - sen paremmin ajallinen kuin ikuinenkaan - ei liity millään tavalla hänen töihinsä eikä muuhunkaan menestymiseen. "

Linkkejä työhyvinvointia käsitteleviin artikkeleihin

Helsingin sanomat 30.1.2013
Ilkka Malmberg: Martti Lutherin kanssa bisselle

Tulihan se sieltä taas: "luterilainen työmoraali". Tällä kertaa se esiintyi valtiosihteeri Raimo Sailaksen haastattelussa (HS 20. 1.). Termin kuulee usein, yleensä kielteisessä merkityksessä. Lue lisää...

Vantaan Lauri 16.01.2013
Hyvä työssään

Haluatko paremman työn tai onnellisemman elämän? Hyveistä voi olla apua.

Jo muinaiset kreikkalaiset tiesivät sen, mikä monilla nykyihmisillä tuntuu olevan hukassa: ollakseen onnellinen ja elääkseen hyvän elämän on oltava hyveellinen. Näin väittää pappi ja kouluttaja Antti Kylliäinen, joka haluaa tuoda antiikin Kreikasta peräisin olevan hyve-etiikan 2010-luvun suomalaisille työpaikoille. Lue lisää...
 

Kirkko ja kaupunki 12.11.2012
Hyvän työn saarnamies

STTK:n puheejohtaja Mikko Mäenpää nousee Kallion kirkon saanatuoliin Työn messussa. Lue lisää Kirkko ja kaupungista... 

Discuss & brainstorm


@mention    Formatting
If you write this... ...you get this
*text* text
_text_ text
[link text](http://www.purot.net) link text
#page_id #page_id
@username @username

Kiitos näistä vinkeistä kehittää jumalanpalveluselämää. Auttaa katsomaan ulos maailmalle. Näinä ankeina talousaikoina, kun tuntuu että seurakunta kuten monet muutkin tahotkin käpertyvät vain itseensä, miettien miten tästä nyt selvitään.
anonymous   (31.05.2013 09:47)
  Reply